CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, December 1, 2008

Pernikah & Perkahwinan

Sajer nak share ngn uols
Renungkanlah. ..
Pernikahan atau perkawinan membuka tabir rahasia
Suami yang menikahi kamu tidaklah semulia Muhammad saw.
tidaklah setaqwa Ibrahimpun tidak setabah Ayyub
atau pun segagah Musa apalagi setampan Yusuf
Justru suamimu hanyalah pria akhir zaman
yang punya cita cita membangun keturunan yang soleh...
Pernikahan atau perkawinan mengajar kita kewajiban bersama
Suami menjadi pelindung kamu penghuninya
suami adalah nahkoda kapal kamu navigatornya
suami bagaikan balita yang nakal kamu adalah penuntun kenakalannya
saat suami menjadi raja kamu nikmati anggur singgasananya
seketika suami menjadi bisa kamulah penawar obatnya
seandainya suami masinis yang lancang sabarlah memperingatkannya. .
Pernikahan ataupun perkawinan
mengajarkan kita perlunya iman dan taqwa
Untuk belajar meniti sabar dan redha Allah swt.
kerana memiliki suami yang tak segagah mana
justru kamu akan tersentak dari alpa
kamu bukanlah Khadijah yang begitu sempurna didalam
menjagapun bukanlah Hajar yang begitu setia dalam sengsara
cuma wanita akhir zaman yang berusaha menjadi solehah...
amin...
Isteriku,
jika engkau bumi, akulah matahari.
Aku akan menyinari mu kerana engkau mengharapkan sinaran dari ku.
Ingatlah bahtera yg kita kayuh,
begitu penuh riak gelombang. Aku pasti akan tetap menyinari bumi,
hingga kadang-kadang bumi terasa akan silauan ku.
Lantas aku ingat satu hal bahawa Tuhan mencipta bukan hanya bumi,
malah ada planet lain yang juga mengharapkan sinaranku.
Lalu..... Relakanlah aku menyinari planet lain,
menyampaikan faedah adanya aku,
kerana sudah takdir Illahi sinaranku diperlukan diplanet lain...
mula-mula baca puisi ni rasa syahdu ya amat tapi bila nak masuk part yang perenggan yang bawah sekali..hampeh jo..hehhehe.sila abaikan perenggan yang bawah tu yer..nak tnya pendapat korang kalau asben korang bagi puisi perenggan yang bawah ni ape yang korang akan lakukan?hehehe

5 comments:

~Eila @ Along~ said...

langkah mayat saya dulu bang!

fara said...

hahahah.dasyat tol ila kan?

azie(mama auni& erin) said...

heheh klu berani abg cuber la....nak tgk saya jadi harimau...ahaksss

mazzura said...

kdg2 kita xtau apa yg akan jd..tp minta dijauhkan lah..

pEnNa said...

fara..
baru aje ingat nak qoute puisi dia..
hehehe
ampehhh..
;)