CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday, September 14, 2008

Tanaman sayuran....

pokok mangga yang baru je ditanam


belakang rumah kami yang sekankang kera membuahkan hasil tanaman yang baik..
stok makan-makan sendiri adelah.jimat xpayah beli-beli sayur kan?

Sejak Fareeq lahir,asben ade bermacam-macam hobi,antaranya memancing & tanam sayur.eheheh.Katanya sbb musim bola,team Favouritenya Liverpool belum masuk padang lagik.Patutlah xngadap tv 24 jam ingatkan dah insaf xnak minat bola lagik.Tapi baru- baru,gila bolanya datang balik.Kdg-kdg kan peliklah tgk orang lelaki ni,kalau pasal bola,makan minum tolak tepi,tidur jugak tolak tepi sampaikan kdg2 xdpt tidur pun xper asalkan dpt tgk perlawanan live.Pernah satu ketika dlu masa mula2 mengenali asben,fara tekad nak cuba meminati bola mcm dia so dia akan rasa lebih dihargai la (kononnya lah) bila org yang dia sayang sudi kongsi minat bersama-sama tapi pueh den pakso totap xjalan jugak.Yolah,bondo yang kito xsuko mcm mano nk suko kan?heheheh.Pernah juga beberapa kali melarang n menentang minat dia menyebabkan masam muka la,itulah ini.So,malas dah nak larang-larang selagi dia xbuat bende bende yang karot marot ni.

Berbalik pada citer pasal sayur sayur tadi,dlu blkg rumah ni xberbela,sbb asik rumput naik jer,entah dr mana la dtgnya idea asben nk bercucuk tanam.Skrg kawasan belakang rumah kami yang sekankang kera tu dh penuh ditumbuhi dengan sayur sayuran.Antaranya adelah, kailan,sawi,tomato,sawi,lada yang beso-beso tu,ish ape tah lagi fara lupe nak study nama-nama pokok tuh..Kalau nak harapkan fara la yang bercucuk tanam anak-anak xterbela la kan,asben jaga sayur-sayur ni mcm anak-anak dia dah.Sampaikan kdg2 fara jadik cemburu bila lebih lebihkan sayur-sayur dia dr anak-anak.Biasala mama ni kdg2 emo je lebih.huhuhu.Dah banyak kali jugakla kami rasa n masak sayur-sayur ni.Alhamdulilah murah rezki kami.So,xpayahla nk beli-beli sayur lagi kan?

*org kata kalau tangan panas ni ape yang ditanam sure xkan menjadi,nampaknya tangan suamiku itu sejukla..lps ni lehla suruh abg tanam memacam lagik..

2 comments:

mazzura said...

sapa yg rajin bercucuk tanam ye? mak ke anak nie..?huhuhu

:: AYU AYUMiE :: said...

rajin u nyah... mak masa dok umah seksyen 18 dulu laggiiii rajin... mak tanam LALANG lagi tau...subur menghijau lagiiii...kalu time ditiup angin tuhhh...perghhhhhh! damai gilerrr..rasa cam berada kat sawah padi lakss...hhahahhahhahha!