CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Sunday, April 19, 2009

~Bila Abg LOng Sakit~

Weekend kami semalam,papa ade game bola tampar antara Nestle department kat kilang.
Di buat secara tertutup dengan pekerja2 sahaja so kami xpatlah nak join sama.Saya merelakan abg pergi dgn keadaan berat hati jugak memandangkan abg mmg minat sukan dan abg long yang demam.Dan inilah hasilnya yang saya suka.kalau ade apa2 game mesti dpt saguahati dr Nestle..Dapat milo 500g xsalah dan lepas tu coklat-coklat keluaran Nestle,padahal semalamnya tu baru sebut2 nak makan coklat kit kat.jeki jeki..huhuhu.Selalu lebih banyak,tapi kali ni sikit pulak dptnya.Jadilah kan dari xder

Farish demam dr 13hb april hari tu,masih saya ingat lagi bila dia xlalu nak makan,susu dah semuanya la.walaupun saya umpan dengan makanan kesukaan dia sekalipun dia tetap menggeleng.asal makan jek sikit,trs muntah lps tu.kesian,susut betul bdn abg long,seluar jeans nya pun dah longgar :(.5hari lps tu dia semakin pulih sikit,adelah lalu nak makan sampai mengamuk2 minx nasi lauk kicap.xsempat2 nk tunggu nasi masak..Legaa sikit hati saya.


Lepas tu hantar dia mcm biasa kat Mil masa saya pergi kerja.xtahula pulak dia bole berjangkit demam dr mil petang tu,badan dah start panas manjang sampai la semalam.Siang tu,lps mandi n susu,terus semua muntah balik.Sejak tu hanya terbaring je xlah bangun-bangun pun.sampaikan biru lebam bibirnya.Pelik jugak xpernah kene mcm tu,hujung kaki dan tangan sejuk mcm air batu.Trs bawa klinik dan jumpe seorang tua yang boleh buatkan air tawar utk dia.Lps tu dah ok balik..Balik je umah still keadaan dan suhu badannya sama jer..Saya dah mula panik,takutkan kalau kene sawan tarik2 tu ker,simpang la malaikat 44.xsanggup nak pegang kepala dia,punyala panas..Trs bawa ke unit kecemasan klinik kesihatan.

Doc suh letak air kat badan ,kepala dah celah ketiak farish.Lps letak air tu suhu dah turun ke 38.8C.Pas tu doc masukkan ubat bontot sejak tu baru ok sikit.Ubat pun abg long tanak makan,bila bagi ubat sengaja dia muntahkan.Ubat bontot lah yang mujarab waktu ni.alhamdulilah malam tadi selang setengah jam saya monitor badannya dah kurang panas.Farish sayang,cepat sembuh ye nak,mama rindu anak2 mama sihat cergas.Mama rindu nk dgr farish minx mama makanan mcm selalu.Tengok farish berlari bermain dengan adik..Semoga anak mama cepat sembuh..


ni masa sabtu.badannya dah mula panas.
ni masa g HTJ bawa dia check up hari rabu.tgklah badannya dah kurus kering..:(





8 comments:

SyaNa said...

alahai siannye demam...cepat sehat ye farish..

amboii manyak nye cekelat fara...

~fara~ said...

maceh syana..

sejak badan dah dempol ni dah lama tinggal kan hobi makan cekelat syana,tiba2 teringin benda pun sampai.free pulak tu.kekek.elokla jimat duit..

ilhamzamry said...

syiaaaannn abanglong
aunty doakan abanglong farish cepat2 sembuh ye sayang, macam2 dugaan nak membesar kan.....
syiaaannnn aunty pun tumpang sedehhh, tak boleh lah anak sakit2 nih..huhu

mazzura said...

aik abang long pakai diapers lagi ke? ee alu la....hihihi

~fara~ said...

heheh,,,susah tol nak train dia zura.menguji kesabaran tol

~fara~ said...

maz>>itula maz mmg dugaan plg besar kalau nk jaga anak2 sakit ni.berbalik2 pulak sakit dtg dan pergi.puas dah cuba mcm2 cara tapi tetap sama jek..im sooo sad :(

~Eila @ Along~ said...

laaa..siannya die fara..letak cool fever..takpun amik air asam...letak atas kepla..bg turunkan panas bdn tu...tak makan dah kurus dah haa

fara said...

eila>>skrg farish dah baik demam dah lepas 2minggu demam xmakan,batuk asma semua complete la..sian dia.alhamdulilah kini dah sihat mcm selalu.asik minx makan jek.heheh