CLICK HERE FOR BLOGGER TEMPLATES AND MYSPACE LAYOUTS »

Monday, July 28, 2008

Perkembangan my boys...


Farish ~ 1 year 4months

  • dah petah bercakap,suke sangat mama borak2 ngn dia..sooo cute la.mcm smlm mama ajar dia cara nk buang sampah dalam tong...good job lah anak mama ni,lps ni xyah susah2 mama buang sendiri kalau tiba time malas sbb farish dah boleh diharap.
  • dah boleh ikot arahan yg diberi,contoh macam amik barang2,tapi nama brg2 tu yg dh kita ajarla,remote kipas & tv,handphone,pampers,susu(nenen dlm bahasa dia,eheh),toys,basikal,kasut,air.
  • seorang abg long yang penyanyang tapi kdg2 pendengki jugak ngn fareeq,pantang sikit si kecik tu pegang ape2 toys sure dia marah n rampas..cian adik kene mengalah.tunggula adik dh pandai melawan,abes lah riuh umah ngn jeritan mama & papa..huhuhu
  • kuat minum susu,dlu 6~7jam/sekali tapi sejak 2 menjak ni makin kerap dalam 2~3jam/sekali walaupun dah bagi makan yg cukup.biasa susu 2.4kg sebualan dah cukup tapi skrg kene top up lagi 900g .
  • dah muak,pandai tolak kalau bagi mkn roti & sekarang beralih pada biskut,paling suke biskot OREO,ngn chipsmore..laju je klu makan biskot tu
  • xleh tgk air vitagen simpan dlm peti ais,asik suh bukak n amik jer.tapi kalau dah tahu bnde tu abis baru mulot dia senyap..
  • suke dgr bila farish ckp "tak yah"(tak payah la tuu).ape2 je kalau dia xnak buat dia akan ckp x yah..pandai melawan dah anak mama ni kan..
  • terasa mcm cepat sgt dia membesar,kejap je dah jd toddler..seb bek ade fareeq kalau tak sure rindu zaman nk ade baby..



Fareeq ~ 3months

  • pandai main,dah pandai pegang n capai2 toys dia.kalau bagi ape2 kat tangan xkan lepas & sampai kuyuplah benda tu dia kerjakan..ehehe.
  • mse 2 bulan ++ lagi dh pandai mgereng & menyarap.teruja kiter tgk sbb abg long dlu lambat sikit 4mths++ baru pandai.
  • fareeq ni kuat merajuk..dan manja.kalau lambat sikit papa bagi susu sakan lah dia melalak xhenti2,ape2 pun yg kita buat dia xkan berhenti dr menagis.kdg2 mama sampai takot n ikot menagis sekali.
  • lasak time tido..nk tdo dalam buai je,kalau nk tidokan kat bawah kene bedung kalau tak sampai masok dlm selimot mama..kang lemas pulak.paling xleh ingat 2 trajedi yg berlaku smlm,fareeq jatuh dr buai.pest masa mama tgh buai nk tidokan dia,tiba2 je spring buai tu gugur ke bawah kene kat perot sib baik xkene kepala botak dia.,fareeq jatuh nasib baik ade ltk tilam bawah tu.teresak2 fareeq menangis..cian baby mama ni.malam tu jatuh lagi,tgh2 tdo mama tdengar bunyi spring buai kuat sgt.bangun tgk2 dia dah kat lantai,nsb ade toto bwh tu.yg kelaka tu bila dah jatuh bknnya dia menangis tapi sambung tdo balik..agknya dia xterasa sakit kot sbb tebal toto tu.
  • susu maintain 3oz ,2~3jam /sekali.sesekali time malam mama tambah nestum buat cair2 bagi dia tapi still kuat susu jugak.ingtkan mama leh tdo lena sikit klu bagi nestum..hihi


6 comments:

~LoVeLyZz CoRnErZz~ said...

nmpk dh beza 2 bradik tu kannn

mazzura said...

dah besar dah..caiyok..caiyok..pasni leh join pcm gathering..

fara said...

lovelycornezz...mmg banyak tol beza dua badik ni...
zura,mmg dh lama nk join gathering tapi jauh bona lah..

eryn@mama tisya said...

dh beso abg long..adiknye pn tembam pipinye

:: AYU AYUMiE :: said...

iskk...nnti mesti dania rambang mata...nk pilih yg mana satu? nk abang kee...adik?

wah! terlebeh sudahhhhh mama dania ni kan fara? sedeh la baca farish kene air panas lagiii...tp nk wat camner dah nk kene kan?

fara said...

hahahah..dania rambang mata ker?xper pelan2 pilah eh dania.

mmg sedih fara tgk farish tu ayumie,asik2 dia je yg sakit.tambah lak skrg dh pndai ckap,mengadu je kerjanya,kaki sakit :(